Äänestyskahvit ja ennakkoäänestys

  • 17.03.2023
  •  
  • 0 kommenttia

This article is not available in English as it is about the Finnish parliamentary elections which require Finnish citizenship.

Eduskuntavaalit lähestyvät ja äänelläsi on väliä! Mutta ketä ihmettä äänestää?

Tänä keväänä eduskuntavaaleissa korostuu useita jokaisen elämään paljon vaikuttavia aiheita liittyen esimerkiksi koulutukseen, ilmastoon, turvallisuuteen, valtion talouteen, sosiaaliturvaan, tasa-arvoon ja julkisiin palveluihin. Eduskuntavaaleissa etenkin äänestetyllä puolueella on väliä, sillä vaalitapa perustuu ensisijaisesti puolueiden yhteisiin äänimääriin (d’Hondtin vaalitapa) ja eniten ääniä saanut puolue (yleensä) muodostaa hallituksen.

Erityisesti opiskelijoita koskettavia puheenaiheita ovat vaalien alla olleet korkeakoulutuksen maksullisuus eli lukuvuosimaksujen käyttöönotto ja suuruus, sekä opiskelijoiden toimeentulo eli opintorahan ja -lainan suuruudet sekä tuen ja lainan suhde toisiinsa. Suomen Ylioppilaskuntien Liitto SYL pureutuu erityisesti opiskelijoita koskettaviin eduskuntavaaliaiheisiin ja niistä voi lukea lisää täältä.

Itselleen sopivinta puoluetta ja ehdokasta on helpointa etsiä vaalikoneilla. YLEn vaalikone tarjoaa vastauksia erikseen sekä sopivimmasta puolueesta että ehdokkaasta. HSn vaalikone tarjoaa suoraan sopivinta ehdokasta, mutta käyttää eri aiheita painottavaa algoritmia, mikä voi näennäisesti vääristää tuloksia. Myös muita paikallisia vaalikoneita on olemassa.

Vaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 22.3. ja päättyy tiistaina 28.3. Yliopistolla ennakkoäänestää voi Naturan aulassa ja muut ennakkoäänestyspaikat löytyvät täältä. Ennakkoäänestykseen tarvitset mukaan vain henkilöllisyystodistuksen.

Naturan ennakkoäänestyspaikka on auki seuraavasti:
ke-pe 9-20
la 10-17
su 11-17
ma-ti 9-20

Maanantaina 27. päivä on toimistolla tarjolla ennakkoäänestämässä käyneille kahvia ja pullaa klo 14-18. Tervetuloa siis nauttimaan kahvit äänestämisen kunniaksi!

TL;DR:
Mitä:
Äänestyskahvit (ja eduskuntavaalien ennakkoäänestys)
Milloin:
ma 27.3. klo 14-18 (ennakkoäänestys 22.-28.3.)
Missä:
Toimisto (Naturan aula)
Miksi: Äänestämällä vaikutat tulevaisuuteesi
Perehdy vaaliaiheisiin ja ehdokkaisiin:
SYL blogit, YLE vaalikone, HS vaalikone